Właśnie tak, chodzi o bakterie. Takie surowe masz lepsze, bo przy gotowaniu to wiadomo wysoka temperatura powoduje straty aminokwasów, to wszystko zalerzy jak długo gotujesz. Ja gotuje max 6 minut, wtedy żółtko jest jeszcze wmiare luźne i świetnie smakuje. Wybór należy do ciebie. Jak chcesz gotować to będzie trochę dłużej trwało. Zmiksować na [...]
W jajku ugotowanym na miękko i na twardo zasadnicza różnicę odgrywa konsystencja żółtka. Jajko gotowane zbyt długo będzie miało sine żółtko. Czy jest bardziej i mniej ścięte białko jaja? Dobre pytanie Sam bym się dowiedział. Natomiast na przyswajanie ma wpływ to, czy białka zawarte w jajach się ścieły. Surowe są bardzo kiepsko przyswajane przez [...]
Płynne żółtko jak ktoś chce to może wypić, białko jaja surowe już nie koniecznie Pozatym jw. Sadzone z jakimś mieskiem jest the Best :-D Zmieniony przez - K_PS w dniu 2015-09-17 10:24:14
[...] zbyt wiele. Młodzieży wystarczy 7 sztuk tygodniowo, a dorosłym 5 sztuk, natomiast tym, którzy boją się sklerozy, wystarczą tylko 2 jajka na tydzień. Najmniej zdrowe są jajka surowe, gdyż zawarta w nich aridyna (jedno z prostych białek) blokuje przyswajanie przez organizm biotyny, czyli witaminy H, koniecznej do prawidłowego funkcjonowania skóry, [...]
Jajka surowe odpadają - po pierwsze ryzyko zakażenia salmonellą, po drugie gorsza przyswajalność białka. Najkorzystniejsze jest gotowanie na miękko lub jajka sadzone - białko ścięte, żółtko płynne, a to ze względu na fakt że przy gotowaniu na twardo ulegają rozkładowi cenne kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach zawarte w żółtku. [...]
Surowe białka jaj mają awidynę, to substancja antyodżywcza. Gotuj jajka na miękko, tak jest najlepiej, bo żółtko nie traci wartości odżywczych, a w białku neutralizujesz awidynę.
a ja ostatnio czytalem taka mądrą literature. Jajka obowiązkowo powinno sie jesc ugotowane na twardo poniewaz żołądek nie ma tkaich soków trawiennych ani innych enzymow zeby mozna bylo strawic surowe białko czy żółtko...
Żółtko jaja kurzego DLACZEGO NIE CALE JAJKO? NO I PEWNIE JESZCZE SUROWE,JEZELI TAK TO WYWAL Z MIXA JAJO 3 lyzki kakaa NA CH.UJ CI CACAO? 300ml mleka ZDECYDOWANIE POLECIL BYM JOGURT ZAMIAST MLEKA Ser twarogowy chudy-100g OK Płatki kukurydziane lub owsiane-50-100g JEZELI JUZ TO OWSIANE.ALE POLECAM ZJESC JA NA SNIADANIE,A Z TEGO MIXA WYWALIC 2 [...]
w dziale badania naukowe masz temat surowe jajo VS ugotowane. Ja surowego używam tylko w jednym przypadku, zalewam całe jajo wrzątkiem na ok minute, rozbijam i żółtko daje do tatara. Zmieniony przez - anubis84 w dniu 2013-04-21 08:25:47